Ez nem kacsamese!

2014. február 05. 14:07 - Észak-Alföld 2.

Mint minden évben, idén is a téli időszakban több száz vízimadárral lett gazdagabb a Nyíregyházi Állatpark, ugyanis a jórészt tőkés récékből álló hatalmas csapat előszeretettel keresi fel park területén lévő Nagy Tavat.

Az ok egyszerű: a mesterséges vizes terület nem fagy be, így élelmet is találhatnak, ráadásul mivel a saját vízi szárnyasaikat etetik, a vendégeknek  is jut a kukoricából álló csemegéből. A háborítatlan  környezet kiváló találka hely is, hiszen hemzseg a párt kereső kacsától. Már minden gácsér ragyogó zöld nászruhát öltött, s elkülöníthetőek a csapaton belül a frissen kialakult párok. Márciustól fészket fognak rakni a környéken és nyáron valószínűleg itt fogják megtenni a első úszóleckéjüket a látogatóik előtt a kiskacsák. Forrás

nyiregyhaza_madar.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Nyíregyháza

"A fekete leves – a kávéfőzés története" Debrecenben

2014. február 05. 13:23 - Észak-Alföld 2.

Kávékóstolással egybekötött tárlatvezetés a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban, Lakner Lajos tudományos igazgatóhelyettes tárlatvezetése ízlelőbimbókra és szellemre hangolva Pistai Zsolt barista részvételével „A fekete leves – a kávéfőzés története” című időszaki kiállításban.
Időpont: 2014. február 7. (péntek) 17 óra
Helyszín: Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum, Debrecen, Péterfia u. 28.
 
További programok, kiállítások: www.derimuzeum.hu
kave.jpg
Szólj hozzá!

SzobRock - AMATŐR ROCKZENEI TALÁLKOZÓ ÉS VERSENY - jelentkezz Te is!

2014. február 04. 13:18 - Észak-Alföld 2.

A hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár együttműködve a debreceni Rocksulival és a Kelet Underground Tehetségkutatóval 2014. március 29-én immár nyolcadik alkalommal biztosít lehetőséget az ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun Szolnok megye) AMATŐR ROCKZENEKARAINAK bemutatkozására és versenyére.
(A verseny időtartama miatt csak 12 zenekar jelentkezését tudják fogadni!)

A zsűri döntése alapján a legkiválóbb zenekar továbbjut a Hangfoglalás döntőjébe. Mindezek mellett a legjobbnak kiválasztott együttesek tárgyjutalomban részesülnek, egy zenekarnak CD-felvételt készíttetnek, valamint fellépési lehetőséget kapnak a nyári szabadtéri rendezvényeken.
A tehetségkutató verseny nyilvános, közönség előtt zajlik.
A műsoridő maximum 15 perc.
A bemutatandó anyagban csak saját szerzemények szerepelhetnek.
A zsűri értékelése zártkörű, azon a zenekarok tagjai vehetnek részt.
A technikai alapfelszerelésről (hangosítás) a rendezők gondoskodnak.

Jelentkezési határidő: 2014. március 17. (hétfő)
(A jelentkezési lap letölthető: http://data.hu/get/7360781/jellap.doc

További információ itt.
szobrock.jpgForrás

Szólj hozzá!

Disznótoros hangulatban

2014. február 04. 12:07 - Észak-Alföld 2.

Voltatok már valaha disznótoron? Biztosan vannak olyanok, akik csak a boltban, az ebédlőasztalon találkoznak a hurkával, a kolbásszal vagy a pecsenyével, minden bizonnyal ők idegenkednek ettől a hagyománytól. Pedig a magyar falvakban hajdan ez volt a legtöbb embert megmozgató közösségi esemény.

Ha szívesen átélnétek (újra) a régi tradicionális disznótorok páratlan hangulatát, érdemes ellátogatni az Észak-alföldi régióba, ahol bőven lesz erre lehetőségünk februárban. Sok településen elevenítik fel a disznótor hagyományait és kulináris különlegességeit, melyet hagyományőrző programok, népművészeti bemutatók, disznótoros és kemencés ételek kóstolója egészítenek ki.

-Ajaki Farsangi Disznótoros, február 8. - Ajak, www.ajakifesztival.hu
-Hagyományos Hajdúsági  Disznótor, február 8. - Hajdúböszörmény, www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu
-Hurka- és Kolbásztöltő Fesztivál, február 8. - Szentpéterszeg, www.szentpeterszeg.hu
-Nemzetközi Kevi Böllértalálkozó, február 15. - Túrkeve, www.bollertalalkozo.hu
-Nánási Disznótor, február 15. - Hajdúnánás, www.hajdunanas.hu

Gyertek, itt minden megtapasztalható, ami egy hamisítatlan falusi disznóvágáshoz kell.

Kevi_bollertalalkozo_Turkeve1.jpg

Szólj hozzá!

Téltemető túra

2014. február 03. 13:14 - Észak-Alföld 2.

A Hortobágyi nemzeti Park Téltemető túrát szervez 2014. február 7.  10.00 órától a Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területén.

Az Országos Természetvédelmi Tanács 1959-ben a kor neves szakembereinek javaslatára nyilvánította védetté a Szamos ártéren kialakított, egykoron 50 hektár kiterjedésű angol tájképi kertet. A klasszicizáló stílusban épített kastély, a meghagyott őshonos fák, a távoli földrészekről betelepített növényritkaságok, a változatos díszcserjék és a hangulatos tisztások által vált a park Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legszebb tájképi kertjévé. A túra során a közel 13 hektáros természetvédelmi területen található növénygyűjtemény érdekességeit és a Szamos folyó változatos állatvilágát ismerheti meg a látogató, kis szerencsével a téltemető néhány egyede is megcsodálható.

Találkozás: Cégénydányád, a park Dózsa György úti főbejárata
Táv: 1,5 km (1,5 óra)
Részvételi díj: ingyenes
Felszerelés: könnyű téli túrafelszerelés

További információ, jelentkezés: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság www.hnp.hu és Habarics Béla – 30/625-2116, e-mail: habaricsb@hnp.hu, www.hnp.hu
Maximális létszám: 80 fő

teltemeto.jpgteltemeto2.jpg 

   

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása