Nem mindennapi esemény Szolnokon

2015. október 07. 13:11 - Észak-Alföld

Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnok – hamarosan!

256 film, közülük 55 versenyfilm 4 nap alatt 2015. október 15-18-ig Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon a Tisza Moziban.

filmszemle.jpg

Kéz a kézben jár a tudomány a művészettel. Különleges felfedezések, a természet szépségei tudományos köntösben, történelmi események felidézése, globális kérdések és pszichológiai megközelítések. Dokumentumfilm, természetfilm, játékfilmes elemek. Egyszóval sokszínűség jellemzi idén is a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált.

A fesztiválra nevezett filmek közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

A versenyprogramba kerülő 55 film közül néhány:

Everglades – A vízjárta vadon, Vad Szigetköz - A szárazföldi delta olyan természetfilmek, amelyeket tátott szájjal nézhet, aki igazi vizuális élményt vár.

A gyógyítás területén kalandozik többféle téma és megközelítés. A Lyme, a kór, amely már több ezer éve velünk él. A hetvenes években egy connecticuti kisváros több gyereke rejtélyesen megbetegedéséről mindenki másként vélekedett. A településről kapta a nevét a betegség. A bennünk rejlő védelem a vérkeringésben működő természetes tumorellenes védelem felfedezése és annak bizonyítása. Egy hangsor vibroakusztikus alkalmazását mutatja be különböző terápiás szakterületeken a Hangok szárnyán. A kenguru komplexus azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a fejlődésben visszamaradt gyermek a szülőtől mikor és hogyan képes, képes-e egyáltalán függetlenedni.

A globális kérdések köre modern felfogásban, azaz hogyan épül fel egy virtuális világ a valósban a Nagyvilági adatok – A digitalizált bolygó.

Az vagy amit megeszel – e téma kérdések özönét veti fel, ha arra gondolunk, hogy a jóléttel növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás következtében a táplálék forrásától távol került a fogyasztó. Fókuszban a helyzethez vezető körülmények, az előnyök, hátrányok. (Globál menü)

Klasszikus tudományosnak nevezhető alkotás a Rosetta, az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez. A Meglepő matematika azt juttatja eszünkbe, de jó lenne, ha így oktatnák az iskolában ezt a tudományt.

A tartótiszt teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét.

A versenyprogram vetítése a fesztivál első három napján 9-19 óráig a Tisza Mozi „A” termében tart, miközben információs vetítésekre a „B” teremben kerül sor.

Nem mellékesen: Minden program ingyenesen látogatható!

Bővebb információ, a filmszemle katalógusa ITT. és www.tiszamozi.hu oldalon

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr427926362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.