Kössél ostort, karikást.....Csergetés és Bezermeni Vigasságok Hajdúböszörményben

2013. augusztus 29. 14:49 - Észak-Alföld

Szeptember 7-én a Bezermeni Vigasságokon profi, amatőr és tanuló szakácsok között keresik a "Hajdúság legjobb séfjét", akiknek őshonos állatok húsából kell népi ételeket készíteniük. A gasztronómiai mellett színes kulturális programokat is szerveznek.
www.bezermenivigassagok.hu 

Szeptember 13-án ünneplik a több mint 400 éves város napját színes kulturális programokkal. Másnap, 14-én az ország minden szegletéből érkeznek ostort vagy karikást forgató emberek, hogy a déli harangzúgást követően csergetéssel emlékezzenek a hajtók világára. A híres Böszörményi Csergetésen résztvevők egy-egy szeget is verhetnek a Hajdúság Múzeum udvarán felállított vándorlegény-oszlopba.
www.hajduboszormeny.hu

Boszormenyi_cseregetés.JPG

269 5313

Szólj hozzá!

Két kerékre Szolnok!

2013. augusztus 28. 14:13 - Észak-Alföld

A Szolnok Napja programsorozat keretében Bringa Napot is rendeznek szeptember 1-jén a Kossuth téren.

Programterv:
- Kerékpáros felvonulás
Jelentkezés a www.gordogok.hu oldalon.
- Kerékpárdoktor, Kerékpárszerviz, kerékpárok ingyenes átvizsgálása, beállítása

KRESZ –SULI
- Kresz Park: Az ideiglenesen felállított mobil kresz park lehetőséget nyújt a kerékpáron közlekedő óvodásoknak, kisiskolásoknak, hogy a közlekedési szabályokat hibátlanul elsajátítsák és egyben gyakorolják. A pálya használatához szükséges eszközöket  - roller, futóbicikli, kismotor - biztosítanak a szervezők. A gyerekeknek animátor segít az ismeretek megszerzésében.
- Kerékpáros ügyességi pálya: A kerékpáros ügyességi pálya kipróbálásához szükséges kerékpárokat, védőfelszereléseket – bukósisak, könyök- és térdvédő - biztosítanak a szervezők. A feladatok elvégzését animátor felügyeli és értékeli.
- Kresz -teszt
 
14:00 és 15:00BMX Flatland bemutató

Várnak minden teker(g)őt !

facebook.com/ketkerekre.szolnok , www.ankk.hu

kerekpar.JPG

Szólj hozzá!

Jubileumi Szolnoki Gulyásfesztivál

2013. augusztus 28. 12:30 - Észak-Alföld

„A gulyás ünnepe, a gulyásfőzők nemzetközi találkozója”

A “Tisza fővárosában”, azaz Szolnokon a magyar gulyásétel hagyományainak ápolására, bemutatására szervezett rendezvény elmaradhatatlan esemény.

Szeptember 6-8. között a 15. Nemzetközi Gulyásfőző- és Hagyományőrző Fesztiválon az ínycsiklandozó ételek mellett megismerkedhetünk egyedi magyar termékekkel,  különböző színes programokon vehetünk részt, a főzés szerelmesei csapatokban verődve versenyezhetnek.

Főnap/főzőnap: szeptember 7. (szombat)

A Gulyásfesztivál dala 2013-ban
Hallgasd meg ... add tovább ... gyere el a fesztiválra  

Részletes program: www.magyargulyas.hu

Szolnoki_gulyasfesztival1_tom.jpg 

Szólj hozzá!

Szeptemberben is Hajdúszoboszló? miért ne......slambucfőzés, bioétel fesztivál

2013. augusztus 27. 15:23 - Észak-Alföld

Az ősz beköszöntével  még nem kell lemondani egy jó kis szoboszlói programról. Szeptemberben egymást érik a remek gasztronómiai programok, és egy jó slambuc után, vagy akár előtt a fedett vízipalota is garantált élményt kínál.

Szeptember 7-én 14. alkalommal rendezik meg a Birka- és slambucfőző örömnapot.
Ez az alkalom nem hasonlítható más főzőversenyh A jó hangulat a magyar ízek elengedBioétel- és Borfesztivál2.JPGhetetlen kísérője, melyet szórakoztató programok is kísérnek a repülőtér területén felállított színpadon.

Rá egy hétre, szeptember 13-15. között a Bioétel- és Borfesztiválon bio alapanyagokból, helyben készült ételkülönlegességeket, finomságokat kóstolhatunk, közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetünk meg. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.

www.hajduszoboszlo.huBirka- és Slambucfőző.JPG

Szólj hozzá!

Töltött ételek és Magyar Borok Hétvégéje

2013. augusztus 27. 13:58 - Észak-Alföld

2013. szeptember 6-8. között az ötödik Töltött Ételek Hétvégéjén töltött ételkülönlegességek (töltött galamb, fürj, töltött fánk) között válogathatunk Debrecenben.

Debrecen főterén, a debreceni páros kolbászáról is híres városban az ősz a töltött ételek ízeivel indul. A belváros 300 m2-es látványkonyhává változik, ahol számtalan zamatos étket kóstolhatnak meg az érdeklődők. Ízelítőül néhány kihagyhatatlan csemege: vadragu leves töltött húsos batyuval, kukóleves, hajdúsági és nyírségi töltött káposzta, töltike, hortobágyi húsos palacsinta, zöld fűszerekkel töltött pisztráng és káposztás-csülkös gerslivel töltött lepcsánka. A kétnapos rendezvényt kulturális és könnyűzenei műsorok teszik színesebbé.

www.iranydebrecen.hu Debrecen, Kossuth tér a Református Nagytemplommal.jpg

Szólj hozzá!

Mászósuli a leopárdbébiknek

2013. augusztus 27. 12:16 - Észak-Alföld

Ami és Amina másfél hónappal ezelőtt született a 2007 óta, a Nyíregyházi Állatkertben élő afrikai leopárd tenyészpártól. Jelenleg anyjukkal élnek közös kifutóban, s egyre ügyesebben lesik el a mászás tudományát.
A kölykök viselkedése már most különböző; míg a kis hím bátran leveti magát akár 1.5m –es magasságból, addig lánytestvére inkább óvatosan közlekedik a mászófákon.

leopard.JPGA folyamatosan bővülő és fejlődő állatkertben a több mint 500 állatfaj mellett rengeteg program is vár.

A kaliforniai oroszlánfókák fergeteges vízishowval várnak bennünket minden nap a 400.000 literes látványmedencéjükben.
Minden hétfőn és pénteken 9:30-kor megnézheted, hogy tízóraiznak az Ócenárium cápái, vagy hogyan nassolnak a mókás makikölykök.
Fotozoo: Egy kép a kedvenccel és már mehet is a megosztás! Lefotóznak a sokszínű arapapagájjal, a királypitonnal, vagy az állatparkunk gigantikus embernagyságú kabalaállataival.
Tevegelj az állatpark kétpúpújával! Különleges sivatagi élmény vár rád a kényelmes tevenyeregben a Kárpát-medence Medveerdőjével szemben.
Az Állatpark 35 hektárnyi területét nehéz bejárni a csöppnyi lábakon, így nagy segítség a családoknak a kölcsönözhető nyitható ajtajú zöld kiskocsi.

És ha nem lenne elég az állatkerti élmény, a sóstói üdülőövezetben még  a fürdő,  a falumúzeum is nagyszerű kikapcsolódást nyújt.
www.sostozoo.hu, www.muzeumfalu.hu  , www.nyiregyhaza.info.hu

Szólj hozzá!

Állatkertek éjszakája Észak-alföldön is

2013. augusztus 26. 16:47 - Észak-Alföld

A tavalyi hagyományteremtő kezdeményezés után idén is lesz Állatkertek éjszakája.
Augusztus 30-án, pénteken országszerte 12 bemutatóhelyen várják a látogatókat: budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és veszprémi állat-bemutatóhelyek részvételével.

Jászberényben este 19.00 órától látványetetések, ugrálóvár, arcfestés, állatbemutatók és egyéb érdekes programok lesznek a kicsiknek és nagyoknak!
Érdekesség, hogy augusztus 20-án reggel megszületett egy nagyon várt csöppség, a mókusmajom család legifjabb tagja.
Augusztus közepén érkezett a Bokito névre keresztelt szürke kezű éji majom (Aotus lemurinus griseimembra) egy igazi állatkerti ritkaság, hiszen jelenleg hazánkban sehol máshol nem látható ez a faj.
www.jaszberenyzoo.hu

Milyen a madarak rikoltozása a sötétben? Milyen az éjszakai ragadozók neszezése? Hogyan mozognak a nagyvadak a sötétség leple alatt? Hogyan táplálkoznak az éjszaka óráiban aktív állatok? Mások-e az illatok a Nagyerdő fái alatt, ha lemegy a nap? Mindezt megtudhatják azok, akik ellátogatnak a debreceni Állat- és Növénykertbe augusztus 30-án.
-19 órakor, a program nyitányaként felavatják a Kultúrpark fafaragó táborában készült két új szobrot, Deczki Kálmán és Hegedűs Éva alkotásait
- minden órában (19-től 23 óráig) vezetett túrákat indítanak, megláthatjuk például az éjszakai ragadozókat
- látványetetéssel készülnek az éjszakai életét élő Pálmaházban
-„borzongató simogató” várják a bátrabbakat a Hüllőházban, ahol tapintható közelségbe kerülnek a kevésbé kedvelt állatok is.
www.zoodebrecen.hu

http://www.jaszberenyzoo.hu/#

Szólj hozzá!

150 éve Zsuzsi Erdei vasút

2013. augusztus 26. 13:57 - Észak-Alföld

A kisvasút a nagyvárost, Debrecent elhagyva az Erdőspuszták világába nyújt betekintést.
Homokos talajra, néhol nagyobb buckákra telepített akácosok, fenyvesek, tölgyesek között, vagy annak belsejében halad, melyeket szántóföldek, tanyák szakítanak meg. A gazdag növény- és állatvilág, az itt élő gombafajok sokszínűsége figyelemreméltó.

Augusztus 31-én a "Zsuzsi Emlékvonat " szeretettel vár minden érdeklődőt egy páratlan időutazásra!
Az 1977. aug. 31-i vonal megszüntetésének emlékére, felidézve a történelem köntösével átölelt valós értékeket, ezzel tiszteletben tartva a múlt emlékeit és a jelen hagyományait.

Részletes program: www.zsuzsivasut.hu

Zsuzsi mozdony.JPG

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása