Októberi szauna szeánszok - a szaunázás igazi élménnyé válik

2013. október 04. 12:08 - Észak-Alföld 2.

Egészségünk megőrzésének, erőnlétünk és fittségünk javításának, testünk és lelkünk megtisztulásának napjaink egyik legkedveltebb eszköze a szauna. A rendszeres szaunázással testünk megszabadul a felhalmozódott méreganyagoktól, immunrendszerünk megerősödik. A kilók csak úgy olvadnak le testünk legkényesebb pontjairól, valamint bőrünk is megszépül a szauna hatására. A jótékony hatások mellett óriási élménnyel is gazdagodhatunk, ha szauna szeánszon veszünk részt.

lycium.jpgKép forrása

A szauna szeánszok ideje alatt a szaunamester bent tartózkodik a vendégekkel a szaunában, fokozatosan hevíti fel a kabint az aromás ráöntésekkel a kályhára, ezzel garantálva a vendégek akklimatizálódását. A vendégek körül szaunazászlójával vagy törölközőjével kavarja a forró levegőt. Emellett a jó hangulatról is gondoskodik, igazi társas programmá varázsolja a szaunázást. Egy-egy program időtartama maximum 12-15 perc. Ha azonban úgy érzed, hogy számodra elég volt, nyugodtan hagyd el a szaunát. A szeánszok után fontos a lehűlés és a pihenés.

20130708151334.jpgKép forrása

A szeánszok mindig meghatározott programok keretein belül zajlanak. Minden programnak megvan a maga külön varázsa. Tapasztald meg a különböző szauna szeánszok különleges hangulatát az Észak-Alföldi régió városaiban! Néhány példa a térségből, ahol igazán ellazulhatsz a hónapban:

Tovább
Szólj hozzá!

Nyíradonyban szüret, ez mégis hogy lehet?

2013. október 03. 13:54 - Észak-Alföld 2.

Hiszitek vagy sem, Nyíradonyban az ősz legnépszerűbb programja a már 5. alkalommal megrendezésre kerülő Szüreti sokadalom és Murcis Krumplifesztivál.
Sok-sok évvel ezelőtt még három szőlőskert volt a hajdú-bihari kisvárosban, de mára már ezeket  nem művelik. A szőlőtermesztés a múlté, a szüreti mulatságok hagyománya azonban továbbél. A régi szüretek tipikus hangulatát idézik a  fogatosok és lovasok mustrája, melyet tradicionális felvonulás követ.

Szüreti S. 2010. 176.jpg
A szüreti mulatság kiegészül a murcis-krumpli fesztivállal, mely főzőversenyre buzdít mindenkit. Akár te is bebizonyíthatod, hogy a te főztöd a legfinomabb! Az egyetlen feltétel, hogy a felhasznált alapanyagok fele burgonya legyen.
Aki nem szeret főzni, az is megmérettetheti magát, hisz lesz még italverseny és nótaverseny is. Mindeközben helyi tánccsoportok remek bemutatókkal emelik a nap fényét. A napot végül táncház zárja, ahol a család apraja-nagyja együtt táncolhat, énekelhet.

A mulatozás időpontja: október 5. (szombat)

Szólj hozzá!

NYÍRERDŐ NAP - "Erdőink jó kezekben vannak!"

2013. október 03. 12:51 - Észak-Alföld 2.

2013. október 5-én ismét megrendezésre kerül a már hagyományosnak számító NYÍRERDŐ NAP Nyíregyházán, a Sóstói Parkerdőben. A rendezvény a XVII. Erdők Hete nyíregyházi programsorozat részeként valósul meg. Az Erdei Tornapályán egész napos, színes programok várják a család minden egyes tagját.

A programok között mindenki megtalálja a neki tetszőt. Akik szeretnék megcsillogtatni kézügyességüket vagy épp csak megcsodálni mások remekműveit, azoknak a kézműves foglalkozások, bemutatók, árusítások jelentenek kikapcsolódást. Az erdészek munkája után érdeklődők érdekes bemutatón vehetnek részt, és megtekinthetik a madárgyűrűzést. Ezt követően az erdei terméseket kóstolhatják meg a vállalkozó szelleműek.

SIP_6092-600x400.jpgKép forrása

Tovább
Szólj hozzá!

XXVI. Kállai Kettős Fesztivál - a néptánc és népzene szerelmeseinek figyelmébe ajánlva

2013. október 02. 15:44 - Észak-Alföld 2.

Kállai Kettős Néptáncfesztivál.JPG

               "Felülről fúj az őszi szél,
               Zörög a fán a falevél.
               Ugyan babám, hová lettél?
               Már két este el nem jöttél.

               Már két este el nem jöttél,
              Talán a verembe estél?
              Nem estem én a verembe.
              Véled estem szerelembe."

A híressé vált kállai kettős dalának első sorai ezek.
Mintegy háromszáz éve tart a kállai kettős páros tánc hagyománya Nagykállóban, ami egy történetet jár végig. Az eltáncolt mese arról szól, hogy két szerelmes civakodik. A lány szemére veti a legénynek, hogy nem ment el hozzá. Ezzel elindul a történet szála.  Perlekednek, majd végül mégiscsak kibékülnek. Az első dal végén már teljes a szerelem és a harmónia. Majd a mulatozás, a vidám együttlét hangjai szólalnak meg.
A kállai kettős esetében tánc és az ének elválaszthatatlan, mint két szerelmes. Dalait nem szokták énekelni tánc nélkül, és a táncot nem szokták táncolni más dalokkal.

Kállai Kettős Néptáncfesztivál2.JPG
Nem lesz ez másképp ezen a hétvégén sem. Nagykállón újra a néptánc kerül a középpontba.

Tovább
Szólj hozzá!

20 éves a debreceni Vojtina Bábszínház

2013. október 01. 16:10 - Észak-Alföld 2.

Pelikán.jpgA Vojtina Bábszínház 20 éve, 1993. október 1-én alakult meg, és azóta is  számos báb- és gyermekszínházi előadással ejti ámulatba a gyerekeket. Ebből az alkalomból a héten ünnepi műsorral várnak mindenkit.
Ma 17:00-kor megnyitja kapuit az Idő-Élmény kiállítás, ahol az elmúlt húsz év egyedi bábfigurái hívnak minket egy igazi, mesés időutazásra.

phoca_thumb_l_pic_02.jpg

Ki ne ismerné Rózsa és Ibolya történetét? A két bátor mesehős, akik minden cselszövés, árulás ellenére is kitartanak egymás mellett, igazi példaképek lehetnek a mai gyermekek szemében.
Aztán ott van a kiskakas, aki addig kapargált a szeméten, mígnem egy csodálatos gyémánt félkrajcárt talált. Azonban itt jön a csavar! Ez nem a jól ismert török császáros történet, hanem valami egészen más. Az, hogy mi is pontosan, megtudja az, aki ellátogat az előadásra. A hét többi napján ugyanis ez a két történet kerül reflektorfénybe.

phoca_thumb_l_pic_03.jpg

Részletes információ: itt
Képek forrása: http://www.vojtinababszinhaz.hu/

Szólj hozzá!

Madármegfigyelési Világnap, hisz madarászni JÓ!

2013. szeptember 30. 14:13 - Észak-Alföld 2.

Varázslatos világ tárul a szemünk elé, amikor madárlesen veszünk részt. Védett madarak sorát (nádirigók, darvak, nagy kócsagok, barna rétihéja, stb.) csodálhatjuk meg közelebbről. Mindeközben élvezhetjük a gyönyörű tájat és a friss levegőt. A madármegfigyelés, kirándulás az egész család számára felejthetetlen élményt, igazi kikapcsolódást jelent.

Hortobágyi Nemzeti Park-darvak2.JPG
Október első hétvégéjén ünneplik Európa szerte a Madármegfigyelési Világnapot. Hazánkban a Magyar Madártani Egyesület kezdeményezésére minden évben számos program, előadás és madarásztúra kerül megrendezésre. A rendezvények száma pedig évről évre nő.
Az akció egyben verseny is az országok között, melyben az utóbbi években Magyarország mindig előkelő helyet foglalt el. Tegyünk érte, hogy ez idén se legyen másképp!
Küldd el az MME-nek a következő adatokat: megfigyelés helyszíne, a megfigyelt madarak összlétszáma, a három leggyakoribb madár neve, ritka vagy érdekes madarak felbukkanása, és vegyél részt te is az összefogásban!
Részletek: itt

httpexplorerworld.hu20121001europai-madarmegfigyelo-napok.jpgKép innen.

Ebből az alkalomból az észak-alföldi régió több települése rendez madármegfigyeléseket. A tovább gombra kattintva láthatod őket.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása