Autómentes Nap–ok az Észak-Alföldön is

2013. szeptember 13. 12:02 - Észak-Alföld 2.

EAN_logo_2013_szlogen.jpg1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják az autómentes világnapot, mely a társadalom környezettudatosságát hivatott erősíteni.
A 15 évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozat a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti és baleseti problémákra, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, valamint a kerékpáros közlekedés fejlesztésének szükségességére kívánja felhívni a városlakók figyelmét. Köztudott, hogy az autók károsanyag-kibocsátása nemcsak a levegőt szennyezi, hanem az üvegházhatást is erősíti, így sürgős változtatásokra van szükség annak érdekében, hogy a Föld ötven év múlva is élhető legyen. Ennek érdekében folyamatosan szigorítanak a környezetvédelmi előírásokon, de sajnos a fejlődő országokban – köztük a világ népességének több mint egyharmadát adó Indiában és Kínában – jóval elmaradottabb szinten állnak a korlátozások, mint Európában vagy az Egyesült Államokban.

Nézzük, hol csatlakoznak ehhez a világnaphoz a régióban!

Tovább
Szólj hozzá!

Szelektív Szombat Nyíregyházán

2013. szeptember 12. 16:27 - Észak-Alföld 2.

6. alkalommal rendezik meg a Szelektív szombat elnevezésű környezetvédelmi családi napot szeptember 14.-én a Kossuth téren. A rendezvény célja, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a lakosok figyelmét. A környezettudatosság apróbb trükkjei játékos formában lesznek elsajátíthatók.

Nyiregyhaza.JPG

Az idelátogatókat egész nap bohóc, arcfestő, kukás-konténeres autó bemutató, számos kitűnő fellépő szórakoztatja. A hulladékok újrahasznosítására is sor kerül. Már hasznavehetetlennek hitt tárgyakból, anyagokból készíthetnek a jelenlévők maguknak hasznos eszközöket, mutatós ékszereket.

A nap csúcspontját a családi vetélkedő jelenti majd, melyre minimum egy felnőttből és egy gyermekből álló csapatok jelentkezését várják. Az élmények, tapasztaltok mellett értékes ajándékokkal is gazdagodhatnak a résztvevők. A fődíj egy notebook lesz, de nyerhetnek wellness hétvégét, kerékpárutalványt is az ügyesebbek. Akik nem érnek el helyezést, azok se csüggedjenek, senki sem marad ajándék nélkül!

A rendezvény ingyenes!

Bővebb információ: itt

Szólj hozzá!

Természetjárás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

2013. szeptember 12. 12:32 - Észak-Alföld 2.

Így szeptember derekán is megéri ellátogatni a hortobágyi pusztára, és megcsodálni annak egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit! Néhány program, melyeket nem érdemes kihagyni ezen a hétvégén:

Őszi virágok útja
Szeptember 14.-én az „Őszi virágok útján” szakképzett vezető segítségével olyan növényeket vehetünk szemügyre, mint a sziki őszirózsa, a magyar sóvirág, a réti füzény vagy akár a kisfészkű aszat. A gyalogos túra 9:00-kor veszi kezdetét, és a Hortobágy folyó mentén halad végig.
                                                                                                                    A program időjárásfüggő.

DEBRE20120825002.jpg MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Tovább
Szólj hozzá!

Ön melyik lecsót szereti a legjobban?

2013. szeptember 11. 16:15 - Észak-Alföld 2.

Ahogy Gombóc Artúr szerette a csokoládét, úgy szeretik a magyarok a lecsót: a tojásos lecsót, a kolbászos lecsót, a babos lecsót, a gombás lecsót, a rizses lecsót, a szalonnás lecsót, a tejfölös lecsót, a virslis lecsót és minden olyan lecsót, amit csak készítenek a világon.
Azonban, arról, hogy melyik a legjobb, legízletesebb, megoszlanak a vélemények. Szinte mindenki úgy gondolja, hogy az ő lecsójának nincsen párja.

Szombaton (szept. 14.) Nagykállón az I. Lecsó Fesztiválon megrendezésre kerülő főzőversenynek köszönhetően bárki bebizonyíthatja, hogy az ő lecsóváltozata a legfinomabb mind közül. A fesztivált nagyszerű koncertek, meglepetés programok, különféle árusok teszik még élvezetesebbé.
A megmérettetésre családoktól a civil szervezetekig bárki jelentkezhet. A nevezési díjból befolyt összeg a Nagykállói Beteg Gyermekekért Alapítvány munkáját segíti majd.

Akik nem bírnak szombatig várni a bulizással, azoknak is jó hírrel szolgálunk. Szeptember 13-án egy közös szalonnasütésre várnak a szervezők mindenkit, aki él és mozog. A jó hangulatról remek együttesek gondoskodnak majd.

Részletek itt.

B1176347_610049379016565_1340353986_n.jpgForrás: https://www.facebook.com/events/574839415895157/

Kedvcsinálónak:


Forrás: Nagykálló Nagykállói Televízió

Szólj hozzá!

Merüljön el a régi idők kultúráiban!

2013. szeptember 11. 12:11 - Észak-Alföld

Az őskor, az ókor és a középkor titokzatos és sejtelmes világába invitálja az embereket a Déri Múzeum. Szeptember 13-14.-én régészeti napot tartanak, ahol elfeledett kultúrákkal, elmúlt korok emlékeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Pénteken főképp iskolásokat várnak szeretettel Debrecen neves múzeumába, akik az eredeti régészeti leleteket és másolatokat figyelhetik meg közelebbről. A diákok a kerámiarestaurátor munkájába is betekintést nyerhetnek, valamint kilátogathatnak a polgári M3-as Archeoparkba, és jó idő esetén egy  igazi ásatás részesei lehetnek.
A szombati nap ugyancsak érdekes programokat kínál, főként a családok részére. Ezek két helyszínen (Déri Múzeum, Medgyessy Ferenc Múzeum) folynak majd, ahol bárki belekukkanthat, hogyan készítették az újkőkorban az íjakat és a nyílvesszőket, illetve „Elődeink íjászata” címmel bemutatót is láthat.
A kirándulás ezen a napon sem maradhat el. Lesz biciklitúra a zeleméri templomromhoz és az Ördögárokhoz.
Mindemellett mindkét napon filmvetítések és régészeti ismeretterjesztő előadások, játékok (pl.: barlangrajz, agyagedény készítés) szórakoztatják a vendégeket.

Ajánljuk mindenkinek, akit érdekelnek a múlt becses kincsei, és azok feltárásának módszerei!

Részletes program: http://www.derimuz.hu/hirek/2013/regeszet-napja.html

Déri Múzeum.jpg

Szólj hozzá!

„Párosan szép az élet!” – III. Debreceni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál

2013. szeptember 10. 15:17 - Észak-Alföld 2.

Minőségi pálinkák, gasztronómiai különlegességek, színvonalas programok…

Ezek várják a szeptember 19. és 22. között Debrecenbe érkezőket. Ugyanis idén újra az ország legjobb pálinka-manufaktúráié lesz a főszerep a Debreceni Egyetem főépülete előtti gyönyörű parkban.

A kitűnő nedűk mellett gasztronómiai ritkaságokkal is találkozhatnak az ide látogatók. A fesztivál elmaradhatatlan részeként megrendezésre kerülő versenyen neves debreceni éttermek harcolnak azért, hogy az övék legyen a legpáratlanabb pároskolbász.

 Egy kis ízelítő a programokból, fellépőkből:

  • Dumaszínház – Dombóvári István és Felméri Péter
  • Kiscsillag
  • Vajda István bárzongorista
  • Mystery Gang

…és még sokan mások!

 Részletes program itt.

zamat 1.jpg

Szólj hozzá!

Típusbútor – A falusi lakáskultúra a Kádár-korban

2013. szeptember 10. 13:01 - Észak-Alföld 2.

Az ezzel a címmel nyílt, időszaki kiállítással várja a Sóstói Múzeumfalu szeptember 14-től október 31-ig a retro szerelmeseit. A vándorkiállítás a ’70-es, ’80-as évek falusi lakáskultúráját, az akkoriban tömegesen megjelent, sokunk számára ismerős típusbútorokat kívánja bemutatni.

Az idelátogatók számára igazi időutazást jelenthet a gyűjtemény megtekintése. Ki ne élvezné a nosztalgiázást az ismerős és kevésbé ismerős, kedvelt és kevésbé szeretett bútordarabok között? Itt bárki találhat olyan bútorokat és berendezési tárgyakat, amelyekkel találkozott gyerekkorában – akár otthon akár valamelyik rokonnál.

fortepan_8847.jpg

A sokszínű kiállítás bemutatja, milyen hatással voltak ezek az új berendezési és használati tárgyak a paraszti társadalom átalakulására. Például a televízió megjelenésével az egykori tisztaszoba lakószobává alakult át, ahol összegyűlt a család apraja nagyja és a barátok, ismerősök egy kis közös tévénézésre. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket láthatnak, halhatnak, akik felkeresik a Jármi kiállítóházat.

fortepan_19113.jpg

Részletek itt.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása